STUDENTSKÉ VAŘENÍ: Tortilly
Se špetkou šikovnosti už nemusíte okupovat okýnka fastfoodů, ale můžete si udělat tortillu, ehm [tortiju], i na koleji. A věřte mi, že bude rozhodně chutnější a hlavně voňavější než ta, co se prodává balená v supermarketu.
Zkoušela jsem už více verzí a rozhodla jsem se vám předat recept, který najdete na anglických webech. Vznikne vám krásné pevné těsto, se kterým se dobře pracuje, ale chce to pořádnou chlapskou sílu. Vyválet deset kusů tortill je vážně fuška, tak nezapomeňte na oběd pozvat i pár kamarádů. Na jednu porci totiž stačí bohatě dvě tortilly.
Nářadí: větší pánev, váleček (nebo jeho
náhražka – silnostěnná lahev od alkoholu), prkénko, mísa a
talíře
Ingredience (na asi 10 kusů): 4 hrnky hladké mouky, hrnek
vody, asi půl hrnku oleje, lžička soli a lžička kypřícího prášku,
náplň do placek pak vyberte podle vaší chuti
Doba přípravy: 40 minut
Cena: od 60 Kč výš (záleží na náplni, protože samotná
placka skoro nic nestojí)
Postup:
Smíchejte mouku se solí a kypřícím práškem, přidejte olej, pomalu přilévejte vodu a míchejte. Když se hmota bude stále drolit, přidejte opatrně vodu a trošku oleje. Vzniklé těsto musí být uhnětené pěkně dohladka a držet dobře pohromadě. Rozdělte ho na kousky (malé hrsti), které poctivě vyválíte do tenké kulaté placky. Rozehřejte si pánev, vložte placku a chvíli pečte z jedné strany, obraťte, a pečte z druhé. Šikovní obrací hodem.
Tortilly v sobě mají dostatek oleje, takže pečeme na suché pánvi a jen krátce. Tortilla se k pánvi nelepí a nepeče se dozlatova – jakmile jen zbledne, už se musí obracet! Nenechávám ani zezlátnout! Obvykle vám postačí 1–2 minuty na pánvi.
Hotové tortilly plníme, čím je libo. Klasika rajče-salát-cibule-majonéza-maso nezklame. Majonézu je dobré nahradit o něco zdravější kysanou smetanou, případně bílým jogurtem (nejlépe smíchaným se stroužkem česneku a solí). Obojí je výborné! Pokud nechcete utrácet za drahé maso, stačí doplnit vybranou zeleninu míchanými vajíčky, ale i vegetariánská varianta je dobrá. Nebo můžete vyzkoušet zdravější masovou obměnu – třeba kvalitní rybí filet.
Něco faktů:
* Tradiční tortilla je z kukuřičné mouky. Přechod na pšeničnou mouku
nastal spolu s invazí španělských kolonistů do Nového světa.
* Jde o pokrm hlavně mexické kuchyně, ale s nimi nebo jejich obdobou se
setkáte po celém světě včetně Asie (tzv. chapati).
* Typů jídel s tortillami je nepřeberné množství a liší se především
způsobem plnění těsta. My známe hlavně burritos (tortilla je úhledně
zabalená do válečku) a tacos (tortilla se naplní a pouze přehne, nebo
nechá otevřená).