Fotografie: Jana Kratochvílová

Člověk patří na vrchol moderního potravního řetězce. Občas se vyskytne výjimka, kdy je člověk sežrán jinou šelmou, ale to se stává jen tehdy, pokud člověk poruší některé z pravidel přežití.

Jedno máme všichni společné – hlad! Je jedno, jestli je ráno nebo večer, ale vždy nás dožene. Jsou lidé, kteří se ládují celý den, nebo jsou lidé kterým stačí suchý rohlík a mají po celý den vystaráno.

Ráda bych vám představila nový seriál, který se bude zabývat vařením. Nečekejte návod na to, jak si na koleji udělat svíčkovou se šesti, nebo krvavý steak s brusinkovou omáčkou. Nejsem Zdeněk Pohlreich, ani Jiří Babica. Mým cílem je pomoct vám uvařit/upéct/us­mažit jídlo, které vám bude chutnat, dokážete si ho připravit na koleji a přitom vás nevyjde draho.

Sem tam se stane, že si člověk zapomene přihlásit večeři v menze, nebo jako na potvoru si nemůžete z dané nabídky vybrat, protože na kynuté knedlíky nemáte chuť, špagety se salsou jste měli minulý týden a vepřový řízek budete mít u babičky v neděli. Chleba s máslem vám k večeři nestačí, na jídlo z restaurace nemáte peníze, protože jste si museli pořídit (láhev vodky) skripta na nejdůležitější předmět semestru, a proto vám nezbude nic jiného, než kouzlit v kuchyni.

Byla jsem na exkurzi na koleji K2, abych zjistila, v jakých podmínkách tam musíte bojovat. Nebude to nic jednoduchého, ale když si pořídíte nějakou tu pánvičku, hrnec a vařečku, tak bychom to mohli zvládnout. Z doslechu vím, že i ostatní kuchyňky na kolejích jsou podobně vybavené – plynová trouba, dřez s vodou a někde mají dokonce mikrovlnnou troubu.

Brambory s cibulkou a květákem (2 porce)

Nářadí: 2 hrnce, miska, poklička, vidlička, nůž, utěrka
Ingredience: 4 brambory, 2–4 cibule, sůl, kapka oleje, ¼ květáku
Doba přípravy: 30 minut
Cena: 40,– Kč

Postup:

Dáme si zvlášť vařit brambory ve slupce a květák v osolené vodě. Květák si rozdělíme na menší růžičky. Vaříme tak dlouho, dokud květák nezměkne, ale snažíme se ho nerozvařit. Brambory vaříme tak dlouho, dokud do nich nůž nezajede jako do másla. Cedíme přes pokličku. Brambory jsou horké. K jejich oloupání použijeme vidličku, abychom si nepopálili prsty.

Nakrájíme cibulku a usmažíme do zlatova na oleji. Brambory osolíme, rozmačkáme v misce vidličkou a přidáme osmaženou cibuli.

TIP: Pokud máme chuť na nezdravější variantu, tak si květák obalíme v hladké mouce, vajíčku a strouhance. Poté osmažíme na oleji. Musíme počítat s tím, že časová i finanční náročnost se zvýší.

Pokud máte i vy svůj vyzkoušený recept na chutné a zajímavé jídlo, pošlete nám ho na e-mail: redakce@jumagazin.cz a do předmětu napište: STUDENTSKÉ VAŘENÍ. A pokud žádný takový recept nemáte, ale rádi byste zde nalezli své oblíbené jídlo, napište nám, na co máte chuť, a my vám zkusíme vyjít vstříc.

Autor: JU Magazín