Fotografie: Jana Kratochvílová

STUDENTSKÉ VAŘENÍ: Špagety s rajčatovou omáčkou

Už od malička milovala má mladší ségra špagety. Problém byl v tom, že já je zrovna nemusím a už vůbec bych si je nedala jen s kečupem. Na dovolenou jsme si vezli 2 balení špaget, a proto jsem potřebovala vymyslet něco, co budeme všichni jíst.

Špagety s rajčatovou omáčkou (2 porce)

Nářadí: hrnec, pánvička, cedník/poklička, prkénko, struhadlo, vařečka, nůž, utěrka/chňapky
Ingredience: špagety (1/2 balení), 4 párky/2 buřty, tvrdý sýr, 1–2 cibule, cca 4 rajčata, sůl, kapka oleje
Doba přípravy: 30 minut
Cena: cca 50,– Kč

Postup:

Dáme vařit polovinu balení špaget (2 porce) podle návodu na obalu. Nakrájíme si cibuli tak, abychom nepřišli o prsty své nebo lidí v naší blízkosti. Na pánvičku dáme kapku oleje, přisypeme nakrájenou cibuli a necháme smažit. Mezitím si nakrájíme rajčata, párky na kolečka/buřty na kostičky.

Když cibule zezlátne, přidáme párky/buřty a opečeme. K opečeným párkům/buřtům přidáme rajčata a necháme povařit, dokud omáčka nezhoustne. Musíme míchat, aby se nám nic nepřipálilo! Osolíme a můžeme přidat trochu kečupu.

Uvařené špagety scedíme buď pomocí cedníku, nebo přes pokličku (hrnec přiklopíme pokličkou, necháme malou díru a přebytečnou vodu vylijeme), abychom se nepopálili, tak na teplý hrnec budeme sahat pouze pomocí utěrky nebo chňapek.
Na talíř si připravíme špagety, nandáme na ně omáčku a posypeme strouhaným sýrem (my měli doma jen sýr plátkový, a proto jsme ho nakrájeli na kostičky).

TIP: Párky/buřty můžete nahradit úplně, nebo jen z části sójovým masem (připravíte dle návodu na obalu).

Pokud máte i vy svůj vyzkoušený recept na chutné a zajímavé jídlo, pošlete nám ho na e-mail: redakce@jumagazin.cz a do předmětu napište: STUDENTSKÉ VAŘENÍ. A pokud žádný takový recept nemáte, ale rádi byste zde nalezli své oblíbené jídlo, napište nám, na co máte chuť, a my vám zkusíme vyjít vstříc.

Autor: JU Magazín