
STUDENTSKÉ VAŘENÍ: Vánoční speciál
Vánoce nám klepou na dveře! Všude voní vánoční cukroví, a proto jsem si pro vás připravila tento vánoční speciál, ve kterém naleznete 3 recepty na dobroty, po kterých rozhodně nedopnete kalhoty, ale za ten požitek to rozhodně stojí!
Vosí hnízda
Od malička miluji vosí hnízda, někdo je nazývá vosí úly, nebo včelí úly, ale postup je ve všech případech stejný. Recept mám od naší mamky, protože je léty prověřený a nedá se na něm nic zkazit.
Ingredience:
Hnědé těsto: 15 dkg piškotů, 6 dkg másla, 6 dkg cukru, 1 lžíce
kakaa, 3 lžíce rumu, 1 lžíce mléka
Krém: 10 dkg másla, 1 žloutek, trochu cukru
Pozor, nesmíme zapomenout koupit piškotů víc, protože potřebujeme ještě
nějaké na spodek vosího hnízda! Bude se nám hodit i moučkový cukr.
Postup:
Postup není složitý, prostě u těsta rozemelete piškoty a vše splácáte dohromady. U krému si nechte povolit máslo na pokojovou teplotu, aby se vám lépe šlehalo a poté mixérem vyšlehejte krém dohladka. Největší legrace je u sestrojení vosího hnízda. Je k tomu potřeba opravdu dobrá formička. Léta už používáme plastovou, která je otevíratelná a krásně se s ní pracuje. Vysypeme formičku moučkovým cukrem, dáme do ní hnědé těsto (pořádně ho tam namačkáme) a uprostřed necháme místo, kam lžičkou napatláme krém, připlácneme piškot a pomalu otevíráme formičku, aby si vosí hnízdo bylo podobné. Postup opakujeme, dokud nezpracujeme všechen materiál.
TIP: Pokud se vám těsto nechce spojit, přidejte trochu rumu, ale moc to s ním nepřehánějte, kdyby vás o svátcích stavěla Policie ČR.
Marcipánové brambory
Tuto dobrotu jsme dělali letos teprve podruhé a mňam!
Ingredience:
Marcipán: 250 g dětské krupičky, 1/2 skleničky sladké mandlové
tresti, 250 ml cukru, 100 g másla, 4 lžíce vody
Krém: 1 salko, 1 máslo
Piškoty, kakao.
Postup:
Lepší je si vše připravit den předem, aby se to stihlo uležet. Uvaříme si salko a druhý den uděláme krém ze salka a másla. Několik piškotů slepíme krémem, a necháme ztuhnout. Marcipán vytvoříme tak, že všechny ingredience smícháme a pak je ručně zpracujeme, dokud se nám nespojí, a necháme ztuhnout. Ztuhlé piškoty obalíme v marcipánu a v kakau a dáme opět ztuhnout.
TIP: Můžeme piškoty namočit v rumu, nebo do hotových brambor vpíchnout injekční stříkačkou rum, ale i bez této drobnosti jsou vynikající a opravdu rychle se snědí. Místo krému ze salka můžeme použít Nutelu.
Cukrové sušenky
Tento recept je u nás novinka. Mamka ho nalezla na serveru prozeny.cz a je to recept od herečky paní Uršuly Klukové, která hraje v seriálu Doktoři z Počátků.
.[medium
right] Ingredience: 400 g hladké mouky, 200 ml zakysané
smetany, 300 g másla, 1 větší vejce, 200 g cukru krystal
Postup:
Smíchejte mouku, smetanu a máslo a nechte 2 hodiny odpočinout v ledničce. Troubu si předehřejeme na 180°C a těsto si vyválíme na šířku cca 5 mm. Vykrajujeme tvary dle libosti, které potíráme rozšlehaným vajíčkem, namáčíme v cukru a položíme na plech. Pečeme cca 10 minut.
TIP: Nedělejte je moc velké. Ideální velikost je tak, aby se vám jeden kousek vešel přímo do pusy, protože díky tomu tolik nenadrobíte.
Pokud máte i vy svůj vyzkoušený recept na chutné a zajímavé jídlo, pošlete nám ho na e-mail: redakce@jumagazin.cz a do předmětu napište: STUDENTSKÉ VAŘENÍ. A pokud žádný takový recept nemáte, ale rádi byste zde nalezli své oblíbené jídlo, napište nám, na co máte chuť, a my vám zkusíme vyjít vstříc.